Chester Zoo Nature Reserve

As part of Chester Zoos ongoing improvements and expansion, Ryder Landscape Consultants were approached following the successful implementation of the Chester Zoo Main Entrance to design the new Chester Zoo Nature Reserve. The brief included the creation of areas where educational talks and presentations could take place, interpretation points and areas of ecological improvement. The topography of the site featured a fairly substantial slope and any design would have to take this into consideration.

The proposals included a stepped amphitheatre around a bound gravel event area that was cut into the existing site slope. Grass matting was laid on the amphitheatre to create grassed seating allowing it to become integrated into the landscape. Timber steps were then incorporated along with a ramped access. To the east of the site there was a natural low to the topography of the land creating an area of swamp. This was fed by the land drains of the adjacent Chester Zoo car park and so was an ideal spot for a natural dipping pond. This area was proposed to be excavated so that it held more water and a timber dipping platform was implemented. Native woodland and scrub planting were also proposed and implemented to improve the ecological diversification on the site.

Ryder Landscape Consultants were further appointed to produce the tender documents following the successful planning application and contract administered the project to completion.

Related Projects